Normal ses, kişinin ses kalitesinin, perdesinin ve şiddetinin aynı cinsiyet ve yaş gruplarına göre alışılmış olan ses düzeyidir. Normalin dışındaki ses değişimleri ses bozukluğu olarak tanımlanır.
Pediatrik ses bozuklukları genellikle fonksiyonel ses bozuklukları (disfoni) şeklinde görülür. Disfoni, anatomik açıdan normal olan ses tellerinin yanlış ve kötü kullanımı sonucu oluşmaktadır. Çoğunlukla ses kısıklığı veya boğuk konuşma gibi şikayetlerle kendini gösterir.
Fonksiyonel ses bozukluklarının uzun sürmesi ve sesin yanlış kullanılmaya devam etmesi sonucu ses tellerinde nodül, polip veya kist gibi organik lezyonlar oluşabilmektedir.
Ses bozukluğu yaşandığında öncelikle KBB hekimine başvurmak gerekmektedir. KBB hekimi tanıyı koyduktan sonra gerektiği durumda tıbbi müdahalede bulunur veya bir dil ve konuşma terapisine yönlendirir. Çünkü bazı ses hastalıklarının önlenmesi ve tedavisinde ses terapisi tekniklerini, dil ve konuşma terapistleri uygulamaktadır.
Ses terapisi süreci çoğunlukla sesi yanlış kullanma alışkanlıklarının ortadan kalkması ve sesi doğru kullanma tekniklerinin öğretilmesiyle normal sesin tekrardan edinilmesi şeklinde yönetilir.